20211009_124404

Høstdekket er over oss

Har du sett det? Har du lagt merke til forandringen rundt deg? Høsten har lagt sitt dekke over oss, og omgivelsene våre «pakkes inn» i et nytt dekke.

Glede over høstdekket

Noen gleder seg over høsten som legger sitt dekke over omgivelsene; fargene, endringer i temperaturen, luktene og trekkfuglene som samler seg og varsler at sommeren er over for denne gang. Bladene som mister sitt grep i trærne og seiler avgårde med vinden, kan for mange bringe med seg opplevelse av ro og harmoni. Hverdagene våre utendørs preges nå av at et annet tempo og uttrykk, og bringer med seg goder til de som gleder seg over høsten. De kan kjenne på takknemlighet for høstens dekke, og gleder seg til å «krype inn under det» og nyte det.

Overrumplet av høstdekket

Kanskje er du en av de som er litt overrumplet over at høstens dekke har lagt seg. Kanskje var du ikke helt ferdig med sommeren ennå, holder fortsatt litt fast på den og vil helst dytte høstdekket framfor deg noen dager til. Du kjenner på litt vegring i møte med at dagene blir kortere, lyset er annerledes og ting endres rundt deg. Du er ikke helt klar for å la høstdekket sette sitt preg på hverdagene dine riktig ennå, og vil helst fortsatt holde fast på det som var en liten stund til.

Uønsket høstdekke

Eller kanskje du er av de som opplever at høstens dekke kom altfor tidlig og altfor fort, og egentlig er unødvendig. Det er som om det bringer med seg et varsel om noe mørkt og tungt. Noe som kommer sigende inn over deg, uten at du er i stand til å stoppe- eller utsette det. Uansett hvor gjerne du skulle ønske det, er det umulig å vende tilbake til eller holde fast på sommerens lys og varme.  Motstanden din i møte med høstens dekke er lik stormvinder som bygger seg kraftigere opp, jo mer de får blåse rundt deg. Og slik vinden ikke lar seg kontrollere eller stoppes, lar heller ikke høstdekket seg stanses i å omslutte deg og hverdagene dine.

Årstidene som bilder på livet

Årstidene og skiftningene i naturen brukes ofte som bilder på ulike sesonger av våre liv. Vi bærer gjerne med oss ulike erfaringer i møte de ulike sesongen av livet, og de kan vekke ulike reaksjoner i oss. Nå står vi midt opp i høsten, og den bringer med seg ulike tanker og følelser, opplevelser og reaksjoner i den enkelte av oss.

Høstens glede

De som kjenner på glede og takknemlighet i møte med høstens dekke, ser gjerne lysere på det som nå er. De kan kjenne på begeistring over å kunne «lukke igjen døra» til livets forrige sesong, og med forventning gå i møte det som nå står i vente. De tar med seg det gode og takknemligheten fra det tida bak dem har gitt, og går neste sesong i møte med åpenhet og spenning. På en måte er det som om de kryper inn under høstens dekke, med lyse forventninger om flere gleder og gode opplevelser å nyte.

Uventet høst

Å bli overrumplet av høstdekket, kan være et bilde på følelsen av å befinne deg et sted du ikke hadde tenkt du skulle befinne deg i – iallefall ikke riktig ennå! Kan hende du ikke føler deg helt ferdig med der du var, og trodde at du fortsatt hadde litt tid igjen. Kanskje var du klar over at du snart kom til å befinne deg i neste sesong, men ikke helt ennå, ikke så raskt og heller ikke akkurat nå! Du hadde ikke lukka døra ordentlig igjen etter deg for det som hadde vært, og var ikke helt klar for å ta fatt på det neste som lå og ventet.

Høsten som uønsket

Kanskje er du en av de som opplever at sesongen du befinner deg i nå, har du verken ønsket, bedt om eller ville valgt selv å være i. Plutselig befinner du deg på et helt annet sted, uten at du egentlig skjønner hvordan det hele skjedde. Ikke er det ønskelig og absolutt heller ikke en del av planen din. Så kjenner du muligens på en sterk trang til å komme deg bort, slippe å forholde deg til dette «dekket» som nå har lagt seg over deg. Mest av skulle du ønske å kunne dukke inn under teppet og forsvinne. Gjerne gjemme hodet i sanden, gå i hi eller hva som helst annet som bidrar til at du slipper å forholde deg til det som er akkurat nå. Jo mer du tenker på hva høsten, denne sesongen av livet ditt fører med seg, jo mer merker du fargene rundt deg forsvinner, temperaturen skifter og det blir kjøligere. Mørket legger seg over deg som en tyngde du ikke kan kjempe imot. Du lengter bare etter å få hoppe over denne (og neste) sesong, og få ta fatt på dager som er lysere, mer fargerike og varmere enn de du opplever nå.

Høstens oppfordringer

Til deg som gleder deg over høstens dekke og kjenner på takknemlighet vil jeg si: Fortsett med det! Sørg for å rydde rikelig med plass i hverdagen din, hvor du har mulighet til å ta del i høstens gleder som venter deg. Gled deg og fryd deg over det høsten har å gi, og nyt det gode som kommer i din vei!

Til deg som opplever at høsten kom litt uventet på, vil jeg si: Gi deg selv litt tid. Tillat deg selv å være underveis, der du er nå. Ikke presse og stresse deg selv videre i egen kraft. Det er ikke mulig å stanse høstens dekke i å legge seg. Og det er heller ikke mulig å stanse sesongenes gang i livet ditt, selv om du ikke er helt klar for dem. Det vil imidlertid gå seg til etter hvert, når du tar tida til hjelp og er raus med deg selv. Trekk pusten en ekstra gang, løft blikket og vær tålmodig. Vit at du er på vei fremover, et steg om gangen.

Til deg som opplever høsten som uønsket, vil jeg si: Våg og sette ord på dette til noen!  Ikke gjem deg under høstdekket (eller teppet), og bli ikke værende i dette alene! Det mørke, fargeløse og tunge har en tendens til å vokse når det holdes isolert og gjemt bort. Det kreves mot og styrke å skulle løfte på høstdekket som har lagt seg, og la lyset (eller andre) få slippe til inn under det. Våger du derimot å gjøre dette, vil du kunne oppdage at det finnes lys, farger og varme der du selv ikke ventet å finne det.

Lykke til med hverdagen din under høstens dekke!

Del denne med andre